Ще ви разкажа две случки. Миналата година синът ми разговаря с дъщерята на известен шеф-готвач. Много мило и умно момиченце на 10 години. Тя му споделя: “Знаеш ли защо съм с дълги ръкави? Защото не искам никой да вижда космите по ръцете ми. Искам да порасна и да си направя лазер, и всичко това да изчезне, за да не ми се подиграват момчетата. “ Преди две седмици и аз получих писмо от дъщерята на моя пациентка. Момичето намерило визитната ми картичка и решило да се посъветва. Пита ме кога най- рано може да си епилира тялото. Момичето е на 12 години. Споделило с майка си, а тя и казала, че трябва да изчака. Притеснено е, не се чуства добре, страхува се да не стане обект на присмех в училище.

Замислям се над тези два случая. Последните години децата израстват по-бързо и т.н. акселерация ги развива твърде рано. Повечето момичета на възраст между 9 и 15 години емоционално и психически се притесняват от окосмяването си. В същото време майки на такива деца споделят с мен и ме питат дали не е твърде рано да започват да премахват нежеланото окосмяване. Осъзнавам, че това е проблем и за момиченцата, и за техните майки. Затова ще се опитам да изясня медицински ситуацията.

Ако дъщеря ви не се чувства добре с окосмяването си в ранна възраст, сподели го с вас, не бързайте да махате с ръка. Като нейн родител, но и като нейн съветник и приятел поговорете спокойно с нея и ако тя настоява, можете да предприемете лазерна епилация. В този случай на родителя се пада отговорността да проучи пазара, да избере място с качествена апаратура и консултация с терапевт дерматолог. Като правило няма възраст за начало на лазерна епилация. Това зависи от усещането и толерантноста на пациента за болка и от решението на родителите дали да предприемат процедурата. Лазерната епилация няма да повлияе на хормоналното развитие на детето, нито би могла да бъде причина за системни ефекти. Има 11 годишни момичета, които могат да разберат защо им е нужна процедурата, независимо, че ще изпитват определена доза дискомфорт.

Все пак моето мнение като лекар е , че преди първият месечен цикъл не е добра идея да се започва лазерна епилация, защото хормоните все още са с нестабилни нива. Нови данни сочат, че първите по-плътни косъмчета при момичетата се появяват в областта на мишниците и пубиса между 8 и 14 години. Между 9 и 15 години започват да се уплътняват косъмчетата в областта на ръцете, краката и над горната устна. За мен като лекар подходяща възраст за лазерна епилация е възраста след 14 години. Тогава пациентите много добре могат да се мотивират, а и биха понесли неудобството от лазерната епилация по- добре. Понякога ниският праг на болка може да доведе до мърдане на детето, а оттам до нежелани странични реакции като изгаряне.

Преди броени дни Quanta System – създателите на революционната система Duetto, с която работим в клиниката ни, публикуваха снимки на най-младия пациент в историята на лазерите. 11 години. Кожа със загар. Информирано съгласие от родителите. С иновативния Kidepil протокол на Quanta днес дори най-младите пациенти могат да се справят с нежеланото окосмяване. Миксираното действие на Александритен и Nd:Yag лазер, изборът на подходяща дължина на вълната и непрекъснатото крио-охлаждане позволява да се работи при пълен комфорт и безопастност на пациента. Ето какво споделя 11 годишното момиченце: “Страхувах се, че другите ще видят космите ми на плажа тази година. Не бях убедена, че искам да си направя кола маска, дори и лазерна процедура след като майка ми беше разказвала как други апарати могат да са болезнени. Но сега се чувствах много комфортно с лазерът на Quanta.”

Знаете, че в много козметични студия днес се предлага всякакъв род лазерна и фотоепилация. Но козметиците не са лекари,те не могат да ви дадат медицински съвет по този въпрос. Затова преди всичко е изключително важно майката и детето да се консултират с лекар дерматолог. Не става дума само емоционалния и психологически момент, а да бъде спазен основния принцип в медицината “Primum non nocere” или “Първо да не вредим”. След основна оценка на състоянието на пациента (заболявания, наличие или отсъствие на месечен цикъл) лекарят ще предложи най-сигурния начин за премахване на нежеланото окосмяване. Много е важно самите пациенти да разберат естеството на процедурата, какво да очакват от нея, колко дълъг ще е пътя до крайният резултат и дали да очакват напълно и оконачателно премахване на косъмчетата. Много е важна и мотивацията на самите момичета на тази възраст. Смятам, че консултацията с лекар е необходима и поради факта, че по време на срещата с майката и детето лекарят ще документира състоянието и нуждите на младия пациент и ще следи през цялото време резултатите. Така и родителите могат да бъдат спокойни.

 

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите безплатна консултация за лазерна епилация с дерматолог, свържете се с нас на тел. 0700 11 800 или www.dr-denkova.com