Да си направя ли лазерна епилация или не?“ С идването на лятото чувам този въпрос все по-често както от дългогодишните пациенти на клиниката, така и от новодошлите. Някои от тях са напълно убедени, че тази процедура не се извършва в топлите месеци. Други бързат да си запишат час, защото са чули или прочели точно обратното.

В океана от противоречива информация вероятно е трудно да се ориентирате къде свършват митовете и къде започват фактите. Затова бих искала да ви разкажа как работят лазерите, какви са възможностите на последното поколение системи и кои са безопасните стъпки, за да се разделите нежеланото окосмяване през най-горещия сезон.

Мит №1 Лазерната епилация през лятото е невъзможна

Само допреди няколко години това не беше мит, а реалност. С първите лазерни системи беше трудно да се прецизира лъчението върху кожа дори със слаб загар – колкото по-тъмен беше епидермисът, толкова по-трудно енергията таргетираше меланина в космения фоликул. Оттам и разрушаването му ставаше по-неефективно. Ще ви дам пример. Представете си бял лист с малки сиви точки. Лесно е да ги посочите, нали? Ако обаче листът хартия и точките имат един и същи цвят? Тогава задачата става почти невъзможна.

По същия начин първото поколение лазери не разпознаваше добре космените фоликули в по-тъмната кожа, а едновременно с това често засягаше и околните тъкани. Ето защо ние, дерматолозите, настоявахме епилацията да се извършва през късната есен и зимата, когато епидермисът е светъл. Само тогава крайният резултатът беше добър.
С развитието на технологиите и навлизането на новото поколение системи възможностите за прецизиране на енергията рязко нарастна, а лазерната епилация през лятото стана възможна. Разбира се, при нея също е важно е да се спазват някои условия.

Съвет:За да се радвате на отлични резултати, не трупайте тен 1-2 седмици преди и 1-2 след манипулацията. И не забравяйте: нито един професионалист няма да се съгласи да извърши тази процедура по-малко от 72 часа след като сте се излагали активно под парещите лъчи, защото това крие риск от изгаряне.

Мит №2 Лазерната епилация върху тъмна кожа е забранена

Да предположим, че тенът ви избледнява бавно или че по рождение имате по-тъмна кожа. Възможно ли е тогава да се подложите на лазерна епилация през лятото или през друг сезон? Отговорът ми отново е „Да!“. С модерното поколение системи като Duetto MT EVO се работи безопасно и върху по-тъмен епидермис, защото дерматологът може да настрои правилното количество енергия (обикновено то е по-слабо в сравнение с това при светла кожа или кожа без тен). Така напълно се избягват рисковете от хипер- или хипопигментации.

Съвет: Проучете внимателно с какъв клас апарат разполага избраната от вас клиника и дали енергията, доставяна от него, може да се справи с окосмяване върху вашия цвят кожа. За мен най-ефективни и напълно безопасни са супермодерните системи с миксирано лъчение, които могат едновременно да работят като с дължина на вълната 1064nm, така и с 755 nm, С тях, също така, може да се отстранява окосмяване с различна дебелина и цвят.

В заключение уверено мога да кажа, лазерната епилация през лятото е напълно възможна. Основните изисквания са по време на процедурите да не събирате активно тен; да изберете доказано работещ за нуждите ви апарат; и да се доверите на опитен лекар, чиито съвети за третиране на зоната преди и след манипулацията да следвате. A те със сигурност ще включват и насока да използване на слънцезащита с висок фактор. Само тогава мисия „Гладка кожа“ ще бъде успешна!

 

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите безплатна консултация за лазерна епилация с дерматолог, свържете се с нас на тел. 0700 11 800 или www.dr-denkova.com