Възможно ли е да получа пигментации или изгаряния след лазерна епилация?

Когато се извършва по правилата и от специалист, лазерната епилация е напълно сигурна и ефективна. Проблеми обикновено настъпват при: 1) използване на лазерно лъчение, неподходящо за конкретната кожа и окосмяване 2) неадекватно и неконсистентно охлаждане 3) неправилни настройки на апарата 4) некомпетентен оператор, приел да извърши процедурата на клиент, който скоро се е излагал на слънце.

Повишават ли тези процедури риска от рак на кожата?

Провокирането на рак на кожата чрез лазерна епилация е невъзможно, защото лъчението не засяга околните тъкани и е нейонизиращо.

А влияят ли негативно на естествената функция на кожата?

Лазерната епилация не влияе на потенето, регулирането на телесната температура, сетивните усещания и останалите функции на кожата.

Лазерната епилация на интимната зона може ли да увреди яйчниците и да доведе до безплодие?

Не. Лазерният импулс се абсорбира от меланина в косъма и се превръща в топлина, а повишената температура унищожава космения фоликул, който е разположен в дермата. Дермата, от своя страна, е разположена между епидермиса и мастната тъкан, т.е. на много малка дълбочина. В този смисъл е абсолютно невъзможно лазерният импулс да достигне до който и да било вътрешен орган, още по-малко да премине през мулскулите на корема, под които лежат яйчниците.

Вярно ли е, че тази процедура не се прави през лятото?

Това е един от най-големите митове. Разбира се, че може да правите процедурата през цялата година, включително в най-топлите месеци. Единственото условие е да не се излагате активно на слънце и да използвате слънцезащита с висок фактор.

Мога ли да си запиша час, въпреки че вече имам тен?

Не е препоръчително. Запишете си час минимум две седмици след като активно сте се излагали на слънце.

Имам татуировка и искам лазерна епилация върху нея. Възможно ли е?

Лазерът „търси“ пигмента, не косъма. Пигментът на татуировката моментално ще привлече лъчението, а вие ще получите изгаряне на кожата, хиперпигментация или хипопигментация. По тази причина лазерна епилация не се прави върху татуировки. Процедурата може да се извърши в зона, разположена най-малко на 2,5 см от тях.

Какви са вариантите за редуциране на окосмяването в зона с бенка или струпване на бенки?

При третиране с лазер бенките задължително се покриват с бял молив или с бяла хартия, така че разпръснатата светлина от лазера да не ги засегне.

След каква възраст може да се прави лазерна епилация?

Всеки над 18-годишна възраст може да си запише час. За всички под тази възраст се изисква съгласието на родител.

В кои случаи процедурата е противопоказна?

Лазерната епилация не се препоръчва при бременност, кърмене, екземи, дерматити и хепатит.

Какво би ми гарантирало сигурни и дългосрочни резултати?

Насочете се към дерматологична клиника с отлична репутация и с добри отзиви от пациентите. Уверете се също, че мястото разполага с най-модерната и безопасна апаратура. Поинтересувайте се от квалификацията и опита на специалиста, които ще извърши манипулацията. Лазерната епилация не е тривиална – за успеха й от значение е както вида на лазера, така и уменията на лекаря.

 

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите безплатна консултация за лазерна епилация с дерматолог, свържете се с нас на тел. 0700 11 800 или www.dr-denkova.com