Каква е разликата между лазерните и IPL апаратите за обезкосмяване?

Най-простото обяснение е, че разликата е в използваната светлина. Лазерният импулс е силно концентрирана, мощна светлина с една единствена дължина на вълната, насочена в една посока и способна да се фокусира в малка точка. IPL от своя страна използва по-широк спектър от видима светлина с различни дължини на вълната.

По какво се различават най-популярните лазери – Александритен, Диоден и Nd:YAG?

Базовата разлика е в дължината на светлинната вълна, която се измерва в нанометри. Александритният лазер е с дължина на вълната 755nm и е подходящ за третиране на светла кожа. Диодният (810 nm) работи отлично върху светла до средно тъмна кожа, а Nd:YAG лазерът (1064nm) – върху тъмна кожа. Някои от лазерите се справят по-добре с фините косми, а други – с дебелите. Едни таргетират пигмента по-добре, други проникват по-дълбоко.

По какво тези лазери се различават от революционния Duetto MT EVO?

Duetto MT EVO не е вид лазер, а сложна система, която миксира две мощни, доказано работещи лазерни лъчения – на Александритния лазер (755nm) и на Nd:YAG лазера (1064nm). Заедно те действат в изящен дует и дават двойно по-добър ефект от системите, използващи лазерен лъч с една дължина на вълната.

Как да избера най-подходящия лазер за моя тип кожа и вид окосмяване?

За клиента е трудно да се ориентира не само в разликата между отделните лазери, но също да избере между различните брандове и производители. Това, което можете да направите, е да се информирате подробно какво представлява лазерната епилация; да се поинтересувате с апарат от какво поколение разполага избрания от вас дерматологичен (не козметичен) център и да зададете на специалиста всички въпроси, които ви вълнуват. Нивото на компетентност при отговорите ще ви ориентира дали сте избрали правилното място.

Вярно ли е, че перфектни резултати се постигат само при комбинацията светла кожа/тъмно окосмяване?

В зората на лазерната епилация това съчетание беше нещо като мантра. Причината: светлата кожа съдържа малко меланин, тъмният косъм – много, а лазерът „улучва“ целта безпогрешно. С новото поколение лазери и възможностите за прецизни настройки, вече можем да обработваме различен цвят кожа, а също различен цвят и плътност на косъма.

Това ознавава ли, че могат да се третират дори тънки руси косъмчета?

Да, защото те също съдържат меланин. Достатъчно е дерматологичният център да разполага с лазер за този тип окосмяване, а операторът да избере точните настройки.

А какво е положението с белите косми?

За съжаление все още няма лазер, който третира бели косми.

 

DR-DENKOVA DERMATOLOGY e клиника по естетична и клинична дерматология, създадена от д-р Радина Денкова. За да получите безплатна консултация за лазерна епилация с дерматолог, свържете се с нас на тел. 0700 11 800 или www.dr-denkova.com